Yhteystiedot


Tavoitat minut sähköpostilla osoitteesta:
teemu.niva (at) pp.inet.fi
Puhelimitse numerosta:
040 - 415 76 79
tai voit ottaa yhteyttä alla olevalla linkillä:
Ota yhteyttä
Myös Facebook-sivut on käytössä

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:170906 kpl

Blogin arkisto

Uusimmat kommentit

139. Terrafame ja "rupelipäät"Teemu Niva  13.11.2016 19:27
139. Terrafame ja "rupelipäät"JK  13.11.2016 17:25
135. Valtuuston kokous ja aloiteAnkka  26.10.2015 18:57

151. Valtuuston kokoukset 29.5. ja 5.6.2017

Tiistai 6.6.2017 - Teemu Niva


Kajaste! Olipahan soppa taas kerrakseen.  Täytyy kyllä sanoa, että tämän tiimoilta moni paiskinut kyllä täydet päivät töitä. Sillä erotuksella tosin, että toisille jäi känsät ja toisille rahat.

Kun tätä veivattiin nyt ensimmäisen kerran vaalien jälkeen, niin puheenvuorot olivat vielä suhteellisen kiukkuisia ja vastauksia penättiin. Tosin vastauksia ei oikein saatu, että miksi näin kävi.

Mutta otetaanpa noita esityslistoja hieman järjestyksessä.

29.5.

Henkilöstöraportti oli käsittelyssä. Tämä herättikin osaltaan puheenvuoroja. Esiin nousivat koulutusleikkaukset, valtakunnan hallituksen toimet, palkkojen pienuus, jne. Oikeastaan olin yllättynyt siitä, että keskusteluun tuotiin asioita, jotka eivät edes kuulu valtuuston päätösvaltaan. Esimerkiksi palkoistahan sovitaan työ- tai virkaehtosopimuksessa. Siitä puolestaan en yllättynyt, että asian nosti esiin demarit. Kuulemma isompi palkka auttaa jaksamaan pieni palkkaisia työntekijöitä. Todellisuudessa se on juuri päinvastoin. Kun palkka on isompi, niin väkeä voidaan pitää vähemmän palkkalistoilla.

Sittenpä siellä oli listalla vuoden 2016 talousarvio muutos. Esityksenä oli, että sinne pitäisi saada lisää rahaa, koska jostain kumman syystä oli budjetti ylittynyt… Valtuusto päätti, ettei korotusta tule. Tämä siksi, koska käytännössä vuosi 2016 on jo ”elettyä elämää”. Siis näin lyhyesti ja ytimekkäästi sanottuna. Jos muutos olisi tullut hyväksyttyä, niin vuonna 2016 ei olisi tullut niin isoa budjetin ylitystä.

Kajaste-hankkeesta oli käsittelyssä tilintarkastajan lausunto. Kyllähän tuo osaaminen vetää hiljaiseksi. Oheisessa pdf-tiedostossa on muutama kohta, jotka korostin itselleni. Tästä en kyllä enää kehtaa oikeastaan lausua mitään, tulee pian sanottua rumasti.

Tämän kokouksen päätteeksi teimme valtuustoaloitteen. Aloite sai ehkä hieman ristiriitaisen vastaanoton. Osa naureskeli ”eihän Kajaanissa tällaista satu” ja osa oli aloitteen takana, koska ”eihän sitä tarvita kuin yksi ihminen, joka matkii näitä tekoja”.

On jotenkin surullista, että tämän aloitteen jälkeen ei mennyt kuin vajaa viikko, kun saimme lukea taas uudesta terrori-iskusta Lontoossa.

5.6.

Mutta hypätäänpä viikko eteenpäin seuraavaan kokoukseen. Vaikka esityslista näytti pitkältä kuin nälkävuosi, niin siitä huolimatta asioita saatiin päätettyä reipasta tahtia. Tämä siksi, että suurin osa asioista oli luottamushenkilövaaleja, eli valittiin eri lautakuntiin jäsenet. Ja koska pohjalla oli jo ryhmien välinen sopimus paikkajaosta, niin nämä meni ns. ”nuijan paukutuksella” läpi.

Mainittakoon tässä välissä, jotta jatkan käräjäoikeuden lautamiehenä ja sotevaltuuston paikka vaihtui maakuntavaltuustoon. Tällähän ei ole ”suurta merkitystä”, koska/kun maakuntauudistus astuu voimaan, niin nämä luottamuspaikat jää ”tynkäkaudeksi”.

Mutta, tämän jälkeen päästään taas talouteen ja tarkemmin ottaen osavuosikatsaukseen. Tämäpä taas aiheutti sellaista kevyttä ”närästystä”. Näyttää siltä, jotta kaupunki tekee alijäämää n. 2,1 miljoonaa. Ei siinä mitään, mutta ne puheenvuorot. Niissä haisee ihan selvästi jo tulevat maakuntavaalit. Esimerkiksi väkiluvun kasvu (+ 9 henkeä) on merkki käännöstä parempaan ja näin ollen ei kannata tehdä mitään tilanteen korjaamiseksi. Demareiden puolelta kuului taas selkeää viestiä siitä, että leikata emme voi, koska se voi aiheuttaa negatiivisen kierteen. Työllisyyskehityskin on ollut ihan kivaa viime aikoina.

Omassa puheenvuorossani yritin palautella kanssa valtuutettuja maan pinnalle. Joudumme pitämään tiukkaa, tai oikeastaan tiukempaa, taloutta.  Tämä voi pahimmillaan johtaa esimerkiksi koulujen lakkauttamiseen tai muuhun vastaavaan. Koska sellaisista päätöksistä ei kukaan pidä, eikä niitä tehdä ”vapaaehtoisesti”, niin kehotin uusia valtuutettuja totuttelemaan ajatukseen.

Kaupungin talous on jossain vaiheessa oikaistava ja se on aina helpompaa, mitä aikaisemmassa vaiheessa sen tekee.

Kokouksessa käsiteltiin tilinpäätös vuodelta 2016. Tässä aiheessa Kajaste-hanke puhutti jälleen, koska tarkastuslautakunta oli esittänyt, jotta huomautuksia ja varoituksia. Käytännössä tuo tarkoitti sitä, että tällaista asiaa ei ole aikaisemmin koeponnistettu hallinto-oikeudessa. Sen johdosta valtuusto teki saman sisältöisen aloitteen. Joten huomautukset ja varoitukset ovat nyt valtuuston esittämiä, eikä tarkastuslautakunnan. Näin ollen tämä on nyt vakaalla pohjalla ja kestää myös valitukset hallinto-oikeuteen.

Omalta osalta käytin puheenvuoron tilinpäätöksestä.

Esitin, jotta sivuilta 38-39 poistettaisiin muuta lause (katso oheinen PDF). Mutta koska kukaan ei kannattanut esityksiä, niin ne jäivät tilinpäätökseen. Tämän vuoksi Kajaanin kaupunginvaltuuston virallinen kanta (mm. Kajaste-hankkeen) riskienhallintaan on se, että kaikki toimii hyvin ja mitään ei ole sattunut.

Kuten yllä olevasta tilinpäätöksen pdf-otteesta näet, niin Kajaanin kaupungilla on hyvinvoinnin edistämisohjelma, jossa käsitellään mm. henkeen ja terveyteen kohdistuvia rikoksia. Sain muutama vuosi sitten tuonne mittariin lisättyä korostamani kohdan (”… ja seksuaalirikokset, kpl ja viiden vuoden keskiarvo”).

Tilanne on tällä hetkellä se, että edellä mainittuja rikoksia ei ole käsitelty valtuustossa missään vaiheessa. Pyysin, jotta syksyn aikana aihetta käsiteltäisiin esimerkiksi iltakouluasiana. Tällöin käytäisiin läpi kehitystä, syitä, seurauksia, jne. Asiaan liittyviin tilastoihin voi tutusta esimerkiksi Tilastokeskuksen taulukoista.

Mielestäni aihetta on syytä käsitellä vakavasti ja pohti keinoja torjuntaan.

Kni_Crikokset_2017.jpg

Avainsanat: Kajaste, Talouden osavuosikatsaus, Valtuustoaloite Terrorismin huomioiminen, seksuaalirikokset


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini